Privlačenje i zadržavanje stranih studenata u EU-u i Francuskoj

U svjetlu povećane mobilnosti studenata i istraživača u posljednjem desetljeću, EMN Nacionalna kontaktna točka Francuske organizirala je konferenciju o privlačenju i zadržavanju stranih studenata u Franskuskoj i EU-u. Konferencija je održana 8. studenog u Parizu.

Konferencija je organizirana u dvije sesije. Prva je bila posvećena mađunarodnim iskustvima, konkretno onima iz Njemačke, Nizozemske i Estonije. Njemačka i nizozemska sveučilišta vrlo su popularna među ostalim europskim studentima, kao i među državljanima trećih zemalja, dok estonska sveučilišta polako primaju sve više međunarodnih studenata i osoblja.

U drugoj sesiji održan je okrugli stol na kojemu su raspravljane politike zadržavanja međunarodnih studenata u Francuskoj. Francuska je destinacija za studiranje ponajviše za pripadnike nacionalnosti koje koriste francuski, kao što su Marokanci, Alžirci itd. Međutim, postaje sve omiljenija destinacija i za ostale državljane trećih zemalja, npr. za Kineze, Ruse ili pak Turke.

Konferenciji su prisustvovale hrvatske predstavnice iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te EMN Nacionalne kontaktne točke Hrvatske.Sažetak događanja moguće je preuzeti na poveznici.

Pogledajte sažetak