U Briselu održan godišnji skup o migracijama i azilu

Belgijska Nacionalna kontaktna točka EMN-a organizirala je godišnji skup o migracijama i azilu u Briselu 12. prosinca 2018. na kojemu su raspravljani recentni nacionalni trendovi i oni na razini EU u području međunarodne zaštite, legalnih migracija i integracije kao i neregularnih migracija, trgovanja ljudima i povratka.

Dvije predstavnice hrvatske Nacionalne kontaktne točke EMN-a prisustvovale su ovom skupu.

Konferenciju je otvorio Bram Devos iz belgijske Nacionalne kontaktne točke EMN-a. Prva sesija bila je posvećena temama međunarodne zaštite te je dan pregled posljednjih kretanja u području prihvata. Prezentacije su održali Peter Van Costenoble i Ina Vandenberghe (belgijski EMN NCP), Fanny François (Ravnatelj za politiku - Fedasil), Dirk Van den Bulck (Glavni povjerenik za izbjeglice i osobe bez državljanstva), Stephen Ryan (zamjenik u Odjelu za azil, EK) i Sophie Magennis (Voditeljica političke i pravne podrške, UNHCR Regionalno predstavništvo za EU poslove u Briselu).

Tijekom druge sesije prezentacije su održali Ina Vandenberghe i David Vogel (belgijski EMN NCP), Dries Lens (Sveučilište u Antwerpenu) i prof. Bruno Schoumaker (Université Catholique de Louvain), a o legalnim migracijama i integraciji s naglaskom na politike integracije u tržište rada.

U trećoj je sesiji naglašen problem dezinformacija o trenutnom razvoju EU politika u vezi povrataka te izazovima u pristupu maloljetnicima bez pratnje kao žrtvama trgovanja ljudima ili krijumčarenja. U ovoj sesiji su govorili David Vogel (belgijski EMN NCP), Magnus Ovilius (Voditelj Sektora za povratak, EK) i Patricia Le Cocq (službenica za politike iz agencije Myria).

Konferencija je završila riječima Philippe-a Rosseel-a, generalnog savjetnika u belgijskom Ministarstvu unutarnjih poslova.