Nova EMN studija „Putevi do državljanstva za državljane trećih zemalja u EU-u“ pobliže objašnjava pristup migranata državljanstvu

Studija daje pregled postojećih okvira i razvojnih zbivanja u proteklih pet godina u državama članicama EU-a vezano uz pristup novih migranata nacionalnom državljanstvu kroz proces naturalizacije

Dok se broj novih migranata koji su pristigli u EU posljednjih godina povećao, broj pojedinaca kojima je dodijeljeno državljanstvo države članice EU-a se smanjio, pokazuje nova EMN studija.

Sve države članice nude mogućnost stjecanja državljanstva redovnom naturalizacijom, iako se pravila razlikuju od zemlje do zemlje. Na primjer, test u svrhu državljanstva ili integracije dio je postupka prijave u gotovo polovici država članica. U većini država članica postoje posebni postupci naturalizacije koji mogu uključivati razloge kao što su iznimne zasluge ili koristi za zemlju ili obnova izgubljenog državljanstva. Nijedna država članica trenutačno ne daje bezuvjetno državljanstvo djeci stranih državljana rođenoj na njihovom teritoriju; općenito je potreban minimalni boravak. Većina država članica odobrava državljanstvo ako bi pojedinac inače bio bez državljanstva, a većina ih sada omogućuje i dvojno državljanstvo.

Kriteriji za dodjelu državljanstva i postojeće procedure su uglavnom slične u svim državama članicama, ali specifični se uvjeti, kao što su vrijeme obrade, troškovi za podnositelje zahtjeva i raspoloživa podrška, značajno razlikuju. Primjerice, vrijeme za obradu prijava varira od 6 do 48 mjeseci, a troškovi prijave kreću se od toga da nema naknade pa do 1 500 eura, ovisno o državi članici.

Studija EMN-a je utvrdila da države članice državljanstvo vide ili kao vrhunac integracijskog procesa ili kao olakšavajuću okolnost u procesu integracije. Međutim, u većini država članica državljane trećih zemalja se ne potiče aktivno na podnošenje zahtjeva za državljanstvo.

Studija također uključuje informacije o utjecaju pandemije COVID-19 na obradu zahtjeva za državljanstvo.

Za preuzimanje studije (na engleskom jeziku) kliknite ovdje.

Za preuzimanje informacijskog letka o studiji kliknite ovdje.

Za preuzimanje kratkog pregleda (jedna stranica) studije kliknite ovdje.

Pisane vijesti