Održana videokonferencija ministara unutarnjih i vanjskih poslova Europske unije o migracijama

Dana 15. ožujka 2021. godine, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na zajedničkoj neformalnoj videokonferenciji ministara vanjskih i unutarnjih poslova Europske unije na temu migracija, s naglaskom na vanjskim aspektima.

Izvor foto: MUP RH


Hrvatski ministri pozdravili su nastojanja da se novim Paktom o migracijama i azilu naglasak stavi na uvezivanje pitanja  migracija s drugim politikama EU-a i instrumentima.

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović podržao je jačanje suradnje s ključnim trećim državama i pozdravio prijedlog o jačanju policijske suradnje s ciljem učinkovitog suzbijanja krijumčarskih mreža te utvrđivanja identiteta migranata. Također, podržao je bolju provedbu postupaka vraćanja migranata koji ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu  i založio se  jačanje suradnje s trećim državama o zakonitim migracijama kao regularnog puta za mogućnost zapošljavanja te stjecanje dodatnih znanja i vještina.

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović naglasio je kako je za Hrvatsku i dalje u primarnom fokusu suradnja sa zemljama jugoistočne Europe, posebno s Bosnom i Hercegovinom.

Pisane vijesti