Baza talenata EU

Europska komisija pokrenula je pilot inicijativu baze talenata Europske unije. Inicijativa je namijenjena raseljenim osobama iz Ukrajine, odnosno korisnicima privremene zaštite

Izvor naslovne fotografije: Hrvatski zavod za zapošljavanje

EU Talent Pool je dodatni pomoćni alat koji stoji na raspolaganju državama u kojima se nalaze raseljene osobe, a lansiran je 10. listopada 2022. godine.

Osobe pod privremenom zaštitom će pomoću ovog alata moći putem web sučelja unijeti podatke o svojim kvalifikacijama i vještinama i tako iskazati interes za zapošljavanje poslodavcima u Europskoj uniji i nacionalnim tijelima nadležnima za zapošljavanje.

Europska Komisija odlučila je da se EU Talent Pool Pilot implementira kroz EURES portal, odnosno kroz mrežu javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske.

U pilot projektu uz Republiku Hrvatsku sudjeluju i Finska, Litva, Poljska, Slovačka, Španjolska i Cipar. Korisnici privremene zaštite mogu prijavom na EURES portal putem posebnog sučelja izraditi životopis koji će biti dostupan zainteresiranim poslodavcima.

U Republici Hrvatskoj, o podatcima o slobodnim radnim mjestima, u okviru EURES-a, upravlja Hrvatski zavod za zapošljavanje. Također, Zavod je preuzeo ulogu Nacionalne kontaktne točke za bazu talenata EU. Područni uredi preuzeli su ulogu kontaktnih točaka na lokalnoj razini.

Glavni cilj projekta je integracija korisnika privremene zaštite na tržištu rada države članice u kojoj se nalaze. Lokalne nacionalne službe za zapošljavanje mogu i samostalno kontaktirati kandidate preko EURES portala na svojem području radi posredovanja u zapošljavanju.

EU Talent Poolu može se pristupiti na sljedećoj poveznici: EU Talent Pool Pilot (europa.eu)