Kako privući i zadržati strane studente?

U Luxembourgu je 28. rujna održana nacionalna konferencija luksemburške Nacionalne kontaktne točke EMN-a s temom ‘Privlačenje i zadržavanje studenata i istraživača iz trećih zemalja’.

Konferenciju je otvorila predstavnica Ministarstva za integraciju uvodno istaknuvši kako 48% luksemburškog stanovništva čine strani državljani i osobe stranog podrijetla. Upravo zbog toga, Luxembourg je razvio mnogobrojne programe za integraciju stranaca, uključujući i za tražitelje azila. Potom je zamjenica rektora luksemburškog Sveučilišta navela kako trenutno imaju 15% stranih studenata, od kojih je 15% iz zemalja izvan EU te kako Sveučilište aktivno podržava međukulturnu raznolikost.

Nakon uvodnih govora, u prvom je panelu predstavnik Europske komisije predstavio razloge za donošenje Direktive o uvjetima ulaska i boravka državljana trećih zemalja u svrhu istraživanja, studija, osposobljavanja, volonterstva, razmjena učenika ili obrazovnih projekata, i obavljanja poslova au pair (EU) 2016/801, a nakon čega je Voditelj Odjela za strance u Upravi za imigraciju iz Luxembourga govorio o provedbi ove Direktive u praksi.

Drugi panel je bio posvećen dobrim praksama u zemljama članicama EU te su izlaganja održali predstavnik Uppsala Sveučilišta iz Švedske, predstavnica Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice iz Njemačke, predstavnica Sveučilišta u Amsterdamu iz Nizozemske te Sveučilišta u Tallinu, iz Estonije. Svi su govornici istaknuli kako se broj stranih studenata u njihovim zemljama u zadnjih deset godina znatno povećao, a ključni razlog za to je povećanje broja programa na engleskom jeziku. Nasuprot tomu, kao faktori koji odvraćaju strane studente od dolaska naglašene su visoke školarine kao i ostali troškovi života, neizvjesnost nakon završenog obrazovanja te administrativne barijere kod upisa, ali i kod reguliranja statusa, a s kojima su studenti i znanstvenici iz trećih zemalja suočeni.

U posljednjem panelu su sudjelovali predstavnici luksemburških institucija, odnosno Zavoda za zapošljavanje i Sveučilišta, predstavljajući programe koji omogućuju zadržavanje stranih studenata dok je ja na samom kraju svoje iskustvo (ne)mogućnosti reguliranja boravka i poteškoća s kojima se susretala prilikom zapošljavanja, iznijela državljanka treće zemlje koja je doktorirala na luksemburškom Sveučilištu.

Konferenciji su prisustvovale predstavnica hrvatske Nacionalne kontaktne točke EMN-a te predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Stranica