Maloljetnici bez pratnje u Njemačkoj i Europi – Izvješće s Nacionalne konferencije u Njemačkoj

Dana 14. lipnja 2018. godine, njemačka EMN Nacionalna kontaktna točka u suradnji sa Saveznim uredom za migracije i izbjeglice (BAMF) organizirala je konferenciju “Maloljetnici bez pratnje u Njemačkoj i Europi”. Konferencija je okupila 90 sudionika među kojima su bili predstavnici institucija EU-a, ministarstava i agencija, kao i nevladinih organizacija, akademskih institucija i međunarodnih organizacija. Konferenciji je prisustvovala i predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Konferencija je bila podijeljena u tri panela. Cilj prvog panela bio je raspraviti uređenje smještaja i skrbi za maloljetnike od 2015. godine. Tijekom panela iznesen je problem nestanka maloljetnika uslijed dugačkih postupaka reguliranja statusa, kao jedan od glavnih problema.

Tema drugog panela bila je deradikalizacija i preventivan rad s maloljetnicima. Govornici su naglasili važnost savjetovanja i bliskog rada s maloljetnicima, njihovom rodbinom, učiteljima i okolinom. Predstavnik Instituta za islamsku teologiju sa Sveučilišta u Osnabrücku naveo je kako je presudno naučiti i razumjeti više o islamu, kako bi se spriječila radikalizacija.

Konačno, rasprava na trećem panelu završila je iznošenjem iskustava sa savjetovanja maloljetnika i mlađih punoljetnika u području povratka, sa zaključkom kako sve europske države trebaju ujednačiti prakse vezane uz maloljetnike bez pratnje.

Službeno Izvješće s Konferencije (na engleskom jeziku) možete preuzeti na poveznici:

Report from the National Conference in Germany

Stranica