Nacionalni seminar u Helsinkiju: Integracija i uključivanje maloljetnika bez pratnje

EMN Nacionalna kontaktna točka Finske organizirala je seminar o postupcima koji slijede nakon utvrđivanja statusa maloljetnika koji su ušli u Finsku bez pratnje odrasle osobe. Seminar se održao 11. listopada u Helsinkiju te je okupio brojne predstavnike finskih državnih tijela, institucija i nevladinih organizacija, kao i međunarodne predstavnike. Prisustvovale su mu također i predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te nacionalne kontaktne točke EMN-a za RH.

Seminar je otvorila ravnateljica nadležna za imigraciju iz Ministarstva za zapošljavanje i ekonomijukoja je ukazala na važnost međuinstitucionalne suradnje kada je riječ o maloljetnicima bez pratnje. Nakon toga, savjetnica iz ICF-a (Inner City Fund – vanjski podugovaratelj EMN-a) predstavila je glavne zaključke EMN-ove studije “Pristup maloljetnicima bez pratnje nakon utvrđivanja statusa u EU i Norveškoj”.

Svi govornici, bez obzira na instituciju koju su predstavljali, istaknuli su kako bi najbolji interes djeteta trebao biti prioritet tijekom cijelog postupka te da bi se trebao primjenjivati individualan pristup. Kako je finski pravobranitelj za djecu naglasio, nitko ne bi trebao pretpostavljati što dijete želi. Glavni problemi koji se pojavljuju pri radu s maloljetnicima bez pratnje, kao što su nestala djeca ili ekstremno povlačenje u sebe koje otežava proces integracije, mogu se prevenirati izgradnjom snažne veze između maloljetnika i dodijeljenog mu skrbnika. Dobar primjer dao je ravnatelj finskog SOS Dječjeg sela koji je govorio o njihovom radu te ukazao na važnost obiteljskog okruženja i prijateljske atmosfere. Također je predstavio dva mlada imigranta (u dobi od 16 i 20 godina) koji su podijelili svoje iskustvo integracije, učenja jezika i težnje da postanu dio finskog društva.

Većina govornika i sudionika Seminara protivi se pritvaranju djece te bi pritvor trebao biti zadnja opcija u slučaju bilo kojeg maloljetnika. Također, povratak bi se trebao izvršavati samo ako je u potpunosti siguran za maloljetnika. Seminar je završio panel raspravom o integraciji maloljetnika bez pratnje u Finskoj.

Stranica