Novi informacijski letak: „Održavanje radne migracije u ključnim sektorima u doba pandemije“

Slika /vijesti/pexels-photo-4167544.jpeg

U srijedu, 21. listopada 2020. godine, održan je webinar od strane EMN-a i OECD-a na kojem je predstavljen novi informacijski letak o utjecaju COVID-19 na radnu migraciju.

Ovaj informacijski letak ispituje jesu li radnici u određenim profesionalnim sektorima - važni ili, na neki drugi način, su bili izuzeti od općih ograničenja mobilnosti na vanjskim i unutarnjim granicama Europske unije koja proizlaze iz politika suzbijanja pandemije. Također, istražuju se i mjere provedene na nacionalnoj razini, kao rezultat krize COVID-19, kako bi se olakšao ulazak na teritorij i pristup tržištu rada radnika migranata u bitnim zanimanjima, odnosno, sektorima. S obzirom na njihovu važnost za tržište rada mnogih država članica, ispituje se i utjecaj na sezonske radnike.

Novi informacijski letak pokazuje da su mnoge države članice primijenile smjernice Europske komisije ili su se prilagodile i/ili oslanjale na neka zanimanja uključena u njihove nacionalne smjernice kako bi zadovoljile potrebe tržišta rada. Mali broj zemalja nije uspostavio popis ključnih sektora zanimanja; međutim, primijenjene su mjere za olakšavanje prihvata radnika iz trećih zemalja u te sektore.
Većina zemalja EU-a i OECD-a primijenila je neka izuzeća od zdravstvenih mjera za radnike migrante u osnovnim zanimanjima/sektorima kako bi se olakšao ulazak na teritorij i brzi pristup tržištu rada.

Novi informacijski letak možete pronaći ovdje.

Pisane vijesti