Objavljen je EMN informacijski letak o preseljenju, humanitarnom prihvatu i sponzorskim programima

Slika /vijesti/EMN_Resettlement_Visual.png

Ovaj informacijski letak pruža ažurirane i usporedne podatke o preseljenju, humanitarnom prihvatu i sponzorskim programima

U letku su prikazani nedavni trendovi kretnji u zemljama članicama EMN-a između 2016. i 2022. godine. Letak nudi vrijedan izvor informacija za zemlje koje pokreću nove programe, kako bi im se olakšalo učenje iz već uspostavljenih programa u drugim zemljama. Štoviše, cilj mu je nadopuniti i unaprijediti druge inicijative za razmjenu znanja na tom području.

Većina članica EMN-a provela je programe preseljenja između 2016. i 2022. godine, iako se iskustva zemalja uvelike razlikuju. Također, većina provodi nacionalne programe preseljenja, koji određuju kvote na nacionalnoj razini za broj izbjeglica koje će primiti na godišnjoj ili višegodišnjoj osnovi.
Otprilike polovica zemalja članica EMN-a koje su odgovorile, provele su strategije humanitarnog prihvata u razdoblju 2016.-2022. godine.

Neki od ključnih izazova koji utječu na provedbu strategije preseljenja, humanitarnog prihvata i sponzorstva uključuju probleme prije dolaska kao što su nestabilna sigurnosna situacija u određenim zemljama prvog azila, nedostatak smještaja i visoke stope ispadanja iz programa preseljenja.
Također, pandemija COVID-19 je stvorila dodatne prepreke u tom pogledu.

Letak preuzmite ovdje.

Pisane vijesti