Objavljena dva sažetka s okruglih stolova na temu migracija

Slika /vijesti/biefing.jpg

Europska komisija objavila je dva sažetka s okruglih stolova održanih 5. studenog 2020. godine, na temu radne migracije, te 9. prosinca 2020. godine na temu održivih migracija iz Afrike u Europu

5. studenog 2020. godine održan je prvi okrugli stol održan od strane EUropske migracijske mreže (EMN) u suradnji s Zajedničkim istraživačkim centrom (JRC) i Glavnom upravom za migracije i unutarnje poslove (DG HOME). 

Okrugli stol okupio je stručnjake iz akademske zajednice, istraživačkih cenatara, međuvladinih i međunarodnih organizacija te država članica kako bi se raspravljalo u kojoj mjeri trenutna politika radne snage EU-a odgovara tržištu rada, u smislu trenutnih i budućih vještina i sektorskih potreba. 

Zaključeno je kako veza između potreba tržišta rada i migracijske radne snage nije evidentna. Migracija je samo jedan od mnogih alata za rješavanje nedostatka radne snage. Ključno je preispitati odnos između migracijske radne snage i potreba tržišta rada te kako se nisko i srednje kvalificirane profesije mogu, na održiv način, uključiti u kreiranje politika migracijske radne snage u EU. 

Cijeli sažetak s ovog okruglog stola možete pronaći ovdje

9. prosinca 2020. godine, Europska migracijska mreža (EMN) i EMN Norveška organizirali su online okrugli stol o održivoj migraciji. 

Na okruglom stolu se raspravljlo o tome kako definirati i formalizirati koncept "održive migracije" uzimajući u obzir cjeloviti pristup- od zemlje porijekla do samog odredišta. 

Okupivši kreatore politika, istraživače i stručnjake koji predstavljaju različite sektore i perspektive, okrugli stol je potaknuo bolje razumijevanje načina oblikovanja održivih migracijskih politika koja djeluju za Europu i treće zemlje. 

Cijeli sažetak s ovog okruglog stola možete pronaći ovdje

 

Pisane vijesti