Održan 12. sastanak Nacionalne migracijske mreže

Slika /dogadjanja_u_RH/dvanaesti_sastanak_nacionalne_mreže/12. sastanak1.jpg

Dana 29. rujna 2022. godine u Zagrebu održan je dvanaesti po redu sastanak Nacionalne migracijske mreže na kojem su sudjelovali predstavnici deset institucija i organizacija

Sastanak je okupio 20-ak sudionika Nacionalne migracijske mreže koju čine kako državna tijela tako i nevladine i međunarodne organizacije, uključujući Ministarstvo unutarnjih poslova koje djeluje kao EMN NCP HR.

Uvodno izlaganje održala je članica projektnog tima Nacionalne kontaktne točke EMN-a za Republiku Hrvatsku, gđa. Gordana Valenta. Nakon uvodnog govora, tim Nacionalne kontaktne točke za EMN u Republici Hrvatskoj ukratko je predstavio rad i djelovanje EMN-a. Poseban naglasak stavio se na objašnjenje funkcioniranja sustava ad hoc upitnika u svrhu boljeg upoznavanja i uključivanja članova mreže u sve mogućnosti koje projekt može ponuditi.

Nakon toga uobičajeni dio sastanka sadržavao je tour de table tijekom kojeg su članovi Nacionalne migracijske mreže iznosili informacije o novostima po pitanju migracija unutar njihovih institucija/organizacija.

Slijedom ratnih događaja izazvanih ratnim djelovanjem Ruske Federacije, a koji su prouzročili dolazak velikog broja raseljenih osoba koje su, zbog tog oružanog sukoba, morale napustiti Ukrajinu, sa 7. ožujkom 2022. godine uvela se privremena zaštita u Republici Hrvatskoj sukladno Provedbenoj odluci Vijeća (EU) 2022/382 od 4. ožujka 2022. godine o utvrđivanju postojanja masovnog priljeva raseljenih osoba iz Ukrajine u smislu članka 5. Direktive 2001/55/EZ koja ima učinak uvođenja privremene zaštite (SL L 71, 4.3.2022.). Više o privremenoj zaštiti i raseljenim osobama iz Ukrajine govorila je gđa Zdenka Vidaković iz Službe za međunarodnu zaštitu i gđa Elizabeta Filipaj iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nakon toga, članovi EMN NCP HR predstavili su neke od publikacija EMN-a kako bi članovi mreže bili upoznati s načinom funkcioniranja doprinosa i objavljivanja outputa unutar EMN-a.

Sastanak je bio prigoda da svi sudionici iznesu novosti u svojim resorima i radu po pitanju migracija od zadnjeg sastanka mreže.

Pisane vijesti