Održan izvanredni sastanak Vijeća ministara unutarnjih poslova posvećen stanju u Afganistanu

Slika /vijesti/sastanak.jpg

Dana 31. kolovoza 2021. godine, održan je izvanredni sastanak Vijeća ministara unutarnjih poslova posvećen stanju u Afganistanu, na poziv slovenskog predsjedništva, na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar dr. sc. Davor Božinović

Izvor: MUP

Tijekom sastanka stavljen je naglasak na migracijske i sigurnosne izazove, važnost sprječavanja novog masovnog migrantskog vala, zaštitu vanjskih granica te pružanje međunarodne zaštite najugroženijim skupinama.

Također, na sastanku je usuglašena zajednička izjava kao odgovor na potencijalni migracijski izazov po kojoj je Europska unija odlučna: spriječiti masovna nezakonita migracijska kretanja s kakvima je bila suočena u prošlosti,  štititi svoje vanjske granice kroz provedbu sigurnosnih provjera primjenom postojećih i novih informacijskih sustava na razini EU-a kao i nastaviti s razbijanjem krijumčarskih skupina te pojačati komunikaciju kako bi odgovorila na narativ tih skupina kojima se migrante i izbjeglice potiče na korištenje neizvjesnih i nezakonitih putova prema Europi.

Vezano uz prihvat afganistanskih državljana, Republika Hrvatska iskazala je solidarnost te se pridružila inicijativi Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) te primila ukupno 19 osoba. Svih 19 osoba stiglo je u Republiku Hrvatsku te su adekvatno smješteni i podnijeli su zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Ministar Božinović pozvao je da se financijska potpora državama članicama usmjeri i na jačanje protuterorističkih kapaciteta te je naglasio kako su razmjena informacija i podataka s državama članicama te trećim zemljama sada od iznimne važnosti. Također, istaknuo je važnost jačanje napora u suzbijanju krijumčarenja migranata te vatrenog oružja. Pozvao je na što skorije donošenje političke odluke o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru, a što je s ciljem jačanja sigurnosti Europske unije u interesu svih njezinih država članica.

Više informacija o sastanku možete pronaći ovdje.

Pisane vijesti