Održan virtualni okrugli stol na temu izazova u integraciji

Slika /vijesti/integration-3369323_960_720.png

Dana 21. prosinca 2020. godine održan je okrugli stol o izazovima integracije u Republici Hrvatskoj

Okrugli stol je poslužio kao prilika za raspravu o izazovima u integraciji migranata na području Republike Hrvatske.

Raspravljalo se o hrvatskom i europskom strateškom okviru integracije. Predstavnica Europske komisije predstavila je Akcijski plan za integraciju i uključivanje 2021.-2027.

Plan promiče uključivanje svih ljudi, priznavanje važnih doprinosa migranata Europskoj Uniji i uklanjanje mogućih prepreka uključivanju i sudjelovanju osoba migrantskog podrijetla europskom društvu. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predstavio je rad na novom Akcijskom planu za osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje 2021-2023. Plan formalizira suradnju s jedinicama lokalne samouprave, uspostavlja sustav praćenja rezultata provedbe mjera integracije te sadrži obrazovne aktivnosti za predstavnike javnih institucija i nevladinih organizacija na lokalnoj razini.

Predstavnici nevladinih organizacija i državnih institucija prezentirali su i raspravljali o izazovima i dosadašnjim iskustvima provedbe projekata vezanih za proces integracije.

Dobru praksu je prezentirao Grad Karlovac koji je preko programa preseljenja uspješno integrirao više od pet obitelji. Također, sudionici okruglog stola bili su dvojica uspješno integriranih migranata koji već dugi niz godina žive i rade u Republici Hrvatskoj. S publikom su podijelili svoje iskustvo i sve izazove s kojima su se susreli kad su prolazili kroz sam proces integriranja u hrvatsko društvo.

Koncept i dnevni red možete pronaći ovdje.

Pisane vijesti