Održana EMN konferencija na temu radnih migracija unutar Europske unije

Slika /vijesti/EMN.jpg

Povodom češkog presjedanja Europskom unijom, 5. i 6. listopada 2022. godine u Pragu održana je konferencija Europske migracijske mreže

Kako i samo ime konferencije govori  „EU i radne migracije: potrebe, strategije i izazovi“ stručnjaci su na konferenciji raspravljali o privlačenju talentirane radne snage na europsko tržište rada, ali i o upravljanju radnim migracijama i suradnji s nečlanicama Europske unije. Nadalje, ukazala se i posebna pozornost prema pitanju jačanja uspjeha Europske unije u privlačenju kvalificiranih radnika na globalnoj razini.

Kroz ukupno četiri panela obradile su se teme puteva migracije radne snage, suradnje sa zemljama izvan Europske unije, radnika migranata na području EU i privlačenja talenata i utjecaja novih tehnologija na radne migracije. Na konferenciji su predstavljeni primjeri dobre prakse inovativnih inicijativa, projekata i programa. Uvodni panel pozvao je sudionike na promišljanje o potrebama, strategijama i izazovima na području rada migracija.

Voditeljica Službe za strance Ministarstva unutarnjih poslova Anita Mandić i koordinatorica EMN NCP Hrvatska Ivana Perlić Glamočak također su sudjelovale na ovoj konferenciji.

Cilj ove konferencije bio je okupiti kreatore politika iz zemalja članica i EU institucija, međunarodne organizacije, nevladine organizacije, gospodarske i društvene partnere, privatni sektor i zemlje koje nisu članice EU-a kako bi se potaknula dobra razmjena informacija i podigla svijest, razmijenile najbolje prakse te stekli novi pogledi na pitanje upravljanja radnim migracijama.

Pisane vijesti