Predstavljena internetska stranica „Hrvatska za Ukrajinu“

Slika /vijesti/stranica_ukr_00.jpg

Dana 20. ožujka 2022. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je dvojezičnu internetsku stranicu koja će svakodnevno donositi važne podatke za raseljeno stanovništvo Ukrajine i informacije za hrvatske građane koji nude pomoć izbjeglim ljudima

Izvor: MUP

Stranica pod nazivom „Hrvatska za Ukrajinu“ stvorena je s ciljem da svakodnevno donosi nove informacije za raseljene osobe iz Ukrajine. Stranica je dostupna na ukrajinskom jeziku kako bi se raseljene osobe lakše informirale o prvom prihvatu, postupku granične kontrole, evidentiranju, ulasku sa životinjama itd. Zainteresirani za reguliranje statusa raseljene osobe mogu doznati kako i gdje podnijeti zahtjev za privremenom zaštitom, gdje dobiti iskaznicu i koja im prava iz tog statusa pripadaju Stranica također donosi detalje o socijalnoj i pravnoj pomoći, primjerice ostvarivanju prava na naknadu, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i obrazovanju.

Stranica je dostupna i na hrvatskom jeziku i sadrži brojne podatke - od broja raseljenih osoba koje dolaze u Hrvatsku do podataka o kapacitetima, kako se može pomoći ljudima do toga što sve trebaju učiniti sugrađani koji su prihvatili raseljene osobe.

Također je pokrenut telefonski broj 114 na koji raseljene osobe iz Ukrajine mogu dobiti informacije o smještaju, prehrani, zdravstvenoj zaštiti, školovanju djece, radno-pravnom statusu i drugim pravima.

MUP napominje da je od četvrtka, 17. ožujka, u funkciji online podnošenje Zahtjeva za odobrenje privremene zaštite, koji će biti omogućen na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku.

Putem izrađene aplikacije za online podnošenje zahtjeva, raseljene osobe iz Ukrajine jednostavnije će podnositi zahtjeve, dok će ih službenici lakše zaprimati.

Stranicu možete posjetiti preko ove poveznice.

Pisane vijesti