Prva Nacionalna konferencija EMN NCP-a u Hrvatskoj: Uključivanje dijaspore u razvoj zemlje podrijetla

Dijaspora može biti vrlo važan faktor u razvoju zemlje podrijetla, prvenstveno u području ekonomije, ali i u mnogim drugim sektorima kao što su obrazovanje, zdravstvo ili tehnologija. U ovom kontekstu, EMN Nacionalna kontaktna točka za Hrvatsku organizira prvu EMN nacionalnu konferenciju pod naslovom „Uključivanje dijaspore u razvoj zemlje podrijetla” koja će se održati 22. listopada 2018. godine u Dubrovniku. Konferencija će okupiti domaće i strane stručnjake koji rade na područjima povezanima s dijasporom.

Na ovaj će način pružiti platformu za razmjenu dobrih praksi u uspostavljanju i održavanju partnerskih odnosa između dijaspora i njihovih zemalja podrijetla, prepoznajući njihovu važnu ulogu u razvoju tih zemalja.

Važni temelji postavljeni su i u području međunarodne zaštite: Republika Hrvatska je po prvi puta sudjelovala u preseljenju državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva. Ukupno 40 sirijskih državljana preseljeno je iz Turske te su im osigurani smještaj, zdravstvena skrb i drugi uvjeti za boravak u Hrvatskoj.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati dnevni red Konferencije (na engleskom jeziku):

Diaspora engagement in the development of the country of origin

Stranica