Vlada prihvatila Odluku o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine

Slika /vijesti/Types-of-Paperwork-Youll-Have-to-Create.jpg

Dana 7. ožujka 2022. godine, prihvaćena je Odluka o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine

Izvor: MUP

Na 106. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj dana 7. ožujka 2022. godine, podpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Prijedlog odluke o uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine. Izjavio je da će Republika Hrvatska zbrinuti sve raseljene osobe iz Ukrajine koje iskažu želju da ostvare međunarodnu privremenu zaštitu. Ovom Odlukom uvest će se privremena zaštita u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Provedbenoj Odluci Vijeća koja je donesena 4. ožujka 2022. godine.

Republika Hrvatska odobrit će privremenu zaštitu sljedećim kategorijama raseljenih osoba, koje su napustile Ukrajinu od 24. veljače 2022. godine:

- državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji,
- osobama bez državljanstva i državljanima ostalih trećih zemalja, koji su u Ukrajini uživali međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu i članovima njihovih obitelji koji su u Ukrajini imali odobren boravak na dan 24. veljače 2022. godine,
- državljanima ostalih trećih zemalja koji su u Ukrajini imali važeći stalni boravak na dan 24. veljače 2022. godine sukladno ukrajinskim propisima i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju podrijetla u sigurnim i trajnim uvjetima.

Također će se osigurati privremena zaštita te osigurati pristup svim pravima koja proizlaze iz navedenog statusa i raseljenim državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji koji su neposredno prije 24. veljače 2022. godine napustili Ukrajinu zbog sigurnosne situacije te se zbog oružanog sukoba ne mogu vratiti u svoju zemlju.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila predmetnu Odluku, koja stupa na snagu danom donošenja. Cijelu Odluku možete pronaći ovdje.

Pisane vijesti