Gruzija i Moldavija pridružuju se EMN-u

Slika /vijesti/photo collage_EMN NCPs_welcome.jpg

U ožujku 2021. godine, Gruzija i Moldavija pridružile su se EMN-u kao promatrači. Sporazumi o suradnji predstavljaju važan korak ka ojačanoj suradnji u područjima migracije i azila

Tijekom 2018. i 2019. godine, Gruzija i Moldavija izrazile su interes da se pridruže EMN-u kao promatrači bez prava glasa, financirajući vlastito sudjelovanje, a početkom 2021. godine, EMN po prvi put prima države izvan Europskog gospodarskog prostora.

Sporazumi suradnje uspostavljaju uvjete administrativne suradnje između Europske komisije i Gruzije i Moldavije u EMN-u, koji udovoljavaju trenutnim i budućim potrebama za suradnjom.

Kao dio EMN-a Gruzija i Moldavija će: sudjelovati u razmjeni informacija na području migracija i azila, koristiti stručnost mreže u razvoju vlastitih sustava upravljanja migracijama te informirati svoju širu javnost o kretanju migracija u Europskoj uniji.


Monique Pariat, glavna direktorica Glavne uprave za migracije i unutarnje poslove i Gocha Lordkipanidze, ministar pravosuđa Republike Gruzije