Nove tehnologije na granicama

Slika /vijesti/Portugal-e4953895.jpeg

Dana 11.6.2019. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvu policije održan je, sedmi po redu, sastanak Nacionalne migracijske mreže na kojem su sudjelovali predstavnici osamnaest institucija i organizacija.

Također konferenciji su prisustvovale predstavnice Ministarstva unutarnjih poslova te Nacionalne kontaktne točke za Hrvatsku.

Uvodni govor održao je ravnatelj portugalske Službe za strance i granice Carlos Matos Moreira, nakon čega čega se u ime Europske komisije sudionicima obratio Magnus Ovilius, predsjedavajući Europske migracijske mreže. Tijekom govora istaknuo je važnost EMN-a kao izvora koji pruža pouzdane informacije za donošenje političkih odluka, a što je posebno bitna karakteristika u svijetlu činjenice da danas u javnom prostoru kruže mnoge informacije o migracijama i azilu koje nisu istinite. Pitanje migracija sada je važnije nego ikada i Europska komisija pruža potporu zemljama članicama u nošenju s izazovom migracija, posebice zemljama na vanjskim granicama EU-a.

Nakon predstavnika Europske komisije govorila je Maria Jose Ribeiro, također zaposlenica Službe za strance i granice koja je ujedno nacionalna koordinatorica portugalskoe EMN Nacionalne kontaktne točke te koja je prisutnima ukratko predstavila način rada Europske migracijske mreže.

Potom je izlaganje održao Adolfo Sommarribas s luksemburškog sveučilišta koje djeluje kao Nacionalna kontaktna točka EMN-a za Luxembourg. Tijekom izlaganja je naveo kako EMN izrađuje studije u vezi niza kompleksnih tema o kojima nisu dostupni nikakvi podaci, iako je znanje o njima ključno za donošenje informiranih odluka o djelovanju. Prednost EMN-a nad drugim istraživačkim pothvatima je upravo u tome što pruža najrecentnije i pouzdane podatke iz područja azila i migracija.

U drugom dijelu Konferencije bilo je govora o konkretnim tehnologijama koje se trenutno upotrebljavaju na portugalskim graničnim prijelazima te također o budućim graničnim kontroloma.

Dan prije državanja Konferencije održan je sastanak ekspertne Radne skupine za povratke koja je dio Europske migracijske mreže. Predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovala je na zatvorenom i otvorenom dijelu ovog sastanka dok su predstavnice Nacionalne kontaktne točke sudjelovale u dijelu koji je otvoren za širi krug stručnjaka.

Stranica