U Rijeci održan 6. sastanak Nacionalne migracijske mreže

Dana 23. studenog u Rijeci je održan šesti po redu Sastanak Nacionalne migracijske mreže na kojem su sudjelovali predstavnici četrnaest institucija i organizacija. Sastanak je organizirala EMN Nacionalna kontaktna točka za RH u cilju omogućavanja kontinuirane razmjene informacija i novosti vezanih uz azil i migracije, među relevantnim dionicima.

Nakon predstavljanja novih članova Mreže, sudionici su pojedinačno iznosili informacije o najnovijem stanju i kretanjima unutar područja kojima se bave.
Potom je prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, nositeljica UNESCO-ove katedre za slobodno kretanje osoba, migracija i interkulturalni dijalog na Pravnom fakultetu, održala prezentaciju o trendovima u razvoju europskog prava migracija i azila o kojima su potom diskutirali ostali sudionici.

Nakon izlaganja prof. Goldner Lang, predstavnica Nacionalne kontaktne točke je prisutnima prikazala provedbu aktivnosti nacionalne kontektne točke EMN-a tijekom protekle dvije godine, od kojih je značajno istaknuti pripremu doprinosa RH u vezi 8 studija na različite teme, pripremu odgovora na više od 150 ad hoc upita te organizaciju prve nacionalne konferencije. Potom je Patricija Kezele, Rukovoditeljica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavila nalaze jedne od studija, provedene 2018. godine, odnosno Studije o uključivanju državljana trećih zemalja na tržište rada.

Posljednje izlaganje održala je nacionalna koordinatorica upoznavši prisutne kratko s Planom rada Europske migracijske mreže za razdoblje od 2019. do 2020. godine u kojemu je naglasak na ostvarivanju veće prepoznatljivosti EMN-a kao izvora pouzdanih i relevantnih informacija o azilu i migracijama među stručnom i širom javnosti.

Stranica