Objavljen informacijski letak EMN-a na temu prava djece u pratnji da budu saslušana u postupcima međunarodne zaštite

Slika /vijesti/EMN_Accompanied children_Socila media_Visual.png

Ovaj informacijski letak pruža pregled načina na koji se pravo djece u pratnji da budu saslušana provodi u zemljama članicama EMN-a i Norveškoj, uključujući dobre prakse, izazove i naučene lekcije

Djeca u migracijama koja su u pratnji svojih roditelja suočavaju se s jedinstvenim izazovima i ranjivostima. Zato je ključno da se njihovo pravo na izražavanje mišljenja u potpunosti implementira u postupcima međunarodne zaštite.

Obrada zahtjeva za međunarodnu zaštitu za djecu u pratnji može biti posebno izazovna, budući da u ovakvoj situaciji može doći do sukoba interesa. U nekim slučajevima djeca mogu oklijevati dijeliti određene informacije pred svojim roditeljima ili odgovornim odraslim osobama, ili obrnuto, roditelji možda ne žele da dijete otkrije određene informacije.

To može biti posebno teško u situacijama koje uključuju zlostavljanje djece. Stoga je ključno da bolje razumijemo kada i kako se djeca u pratnji saslušavaju u postupcima međunarodne zaštite, kao i propise koji se tiču ​​tih postupaka.

Zemlje članice EMN-a i Norveška implementirale su različite strategije za određivanje odgovarajućeg vremena i potrebe za provođenjem osobnih razgovora s djecom u pratnji.

Informacijski letak preuzmite ovdje

Pisane vijesti