Objavljeno je godišnje izvješće EMN-a za 2019. godinu koje istražuje trendove u migracijama i azilu širom EU-a

Slika /vijesti/00_eu_arm2019_cover_b.png

Povećanje zahtjeva za azil, ojačani prihvatni kapaciteti i integracijske mjere, ojačani zakoniti migracijski putevi i daljnja podrška povratku bili su jedni od ključnih trendova u 2019. godini.

Godinu 2019. obilježilo je prvo povećanje zahtjeva za azil od 2015. godine. Broj tražitelja azila koji podnose zahtjev za međunarodnu zaštitu u EU porastao je za 11,2% u usporedbi s 2018 godinom. Međutim, države članice nisu izvijestile o negativnim utjecajima na njihov kapacitet da se nose s promjenama. Istovremeno, države članice radile su na poboljšanju svojih nacionalnih sustava azila i kapaciteta prihvata te obrade zahtjeva. Na razini EU-a nastavljeno je s provođenjem Europske agende o migracijama s ciljem prelaska na trajna rješenja na području azila.

Države članice koje su provodile aktivnosti preseljenja i premještaja obično su to činile u okviru programa EU-a, iako su nacionalni programi i humanitarni programi prijema također odigrali ulogu. Kako bi odgovorili na porast zahtjeva za azil, hotspot-ovi uspostavljeni u Grčkoj i Italiji nastavili su s radom i uspostavljen je novi privremeni sustav premještaja kroz suradnju nekoliko država članica. Ukupno je u 2019. godini preseljeno gotovo 30 000 ljudi - velika većina raseljenih osoba bili su sirijski državljani.

Ojačani su zakoniti migracijski putevi; države članice pojednostavile su uvjete za udovoljavanjem potrebama tržišta rada, kako za visokokvalificirane radnike, tako i u manjoj mjeri za zanimanja srednje stručne spreme gdje je utvrđen manjak radne snage. Otprilike trećina država članica usvojila je mjere usmjerene na pomoć start-up poduzećima, poduzetnicima i investitorima. Nove integracijske mjere na razini EU-a i na nacionalnoj razini usmjerene su na socijalno-ekonomsku integraciju, posebno na integraciju na tržište rada, usvajanje jezika, obrazovanje i osnaživanje migranata. Neke su zemlje uvele politike i programe obveznog uključivanja. Integracijske aktivnosti država članica posebno su usmjerene na korisnike međunarodne zaštite, djecu i mlade.

Države članice i Norveška također su poduzele aktivnosti kako bi osigurale brži i učinkovitiji povratak nezakonitih migranata. Uvedene su nove zakonske izmjene posebice u vezi s odlukama o povratku i provedene su aktivnosti za daljnju podršku potpomognutom dragovoljnom povratku. U 2019. godini doneseno je ukupno 161 755 odluka o povratku. Europska komisija nastavila je raditi s trećim zemljama na provedbi postojećih 23 readmisijskih instrumenata; štoviše, pojačani mandat Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) sada uključuje i ulogu potpore državama članicama u pitanjima povratka.

Za preuzimanje izvješća (na engleskom jeziku) kliknite ovdje.

Za preuzimanje informacijskog letka o izvješću kliknite ovdje.

Za preuzimanje kratkog pregleda (jedna stranica) izvješća kliknite ovdje.

Pisane vijesti