Resettle in Croatia

Slika /vijesti/resettle in Croatia.jpg

Aplikacija je kreirana s ciljem osiguranja bržeg i jednostavnijeg pristupa informacijama i smjernicama za osobe koje u Republiku Hrvatsku pristignu po programu preseljenja (resettlement), a kojima se po dolasku odobrava međunarodna zaštita

Izvor: MUP

Aplikaciju je izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u sklopu projekta „Uspostava mehanizma preseljenja“ kojeg je sufinancirala Europska unije iz Fonda za azil, migracije i integraciju.

Osim informacija o koracima, odnosno proceduri u Republici Turskoj, dolasku u Republiku Hrvatsku za osobe iz programa preseljenja, aplikacija nudi informacije o pravima koje osobe stječu po odobrenju međunarodne zaštite načinima ostvarivanja tih prava te obvezama u Republici Hrvatskoj. Također, aplikacija nudi svim osobama koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren azil ili supsidijarnu zaštitu korisne informacije o svim važnim aspektima života u Republici Hrvatskoj od zdravstvene zaštite, obrazovanja, rada, stanovanja do lakšeg snalaženja u aktivnostima potrebnih za svakodnevno funkcioniranje.

Aplikacija je dostupna na hrvatskom, engleskom, arapskom i kurdskom jeziku.Kao preduvjet dobre integracije izbjeglica u hrvatsko društvo važno je učenje i poznavanje hrvatskog jezika iz kojeg razloga je osmišljen audio rječnik s osnovnim pojmovima i frazama snimljenim na hrvatskom jeziku. Spomenuti alat aplikaciju čini vrlo praktičnom i korisnom, odnosno olakšava osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom lakše snalaženje u svakodnevnim izazovima.

Sadržaj aplikacije je podložan promjenama što ovisi o zakonskim i podzakonskim propisima kojima se reguliraju prava i obveze osoba s odobreno međunarodnom zaštitom.





 

Pisane vijesti