Srbija postaje zemlja promatrač u Europskoj migracijskoj mreži

Slika /vijesti/serbia.jpg

16. ožujka 2023. godine, Srbija se pridružuje EMN-u kao zemlja promatrač i to predstavlja važan korak ka jačanju suradnje u području migracija i azila

Europska komisija i Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije potpisale su Sporazum o suradnji u Europskoj migracijskoj mreži, čime Srbija postaje zemlja promatrač u mreži.

Obje strane dogovorile su razmjenu ažurnih, objektivnih, pouzdanih i usporedivih informacija o azilu i migracijama u Srbiji i zemljama članicama EU. Ovaj sporazum važan je korak prema jačanju suradnje i učinkovite razmjene informacija. Cilj mreže je zadovoljiti informacijske potrebe institucija EU-a i tijela i institucija država članica o migraciji, azilu i unutarnjim poslovima s ciljem potpore kreiranju politika. Srbija će doprinijeti ciljevima EMN-a prisustvovanjem na svim sastancima EMN-a i doprinosom studijama i izvještajima EMN-a.

Potpisivanje je zaključeno na sastanku povjerenice EU za unutarnje poslove Ylve Johansson i srbijanske povjerenice za izbjeglice i migracije Nataše Stanisavljević.
 

Pisane vijesti