U Zagrebu održan 8. sastanak Nacionalne migracijske mreže

Slika /dogadjanja_u_RH/P1130915.JPG

Dana 22. studenog 2019. godine u Zagrebu održan je osmi po redu Sastanak Nacionalne migracijske mreže na kojem su sudjelovali predstavnici osamnaest institucija i organizacija.

Sastanak je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je od 1. siječnja 2019. godine preuzelo poslove  Nacionalne kontakt točke Europske migracijske mreže (EMN) za Republiku Hrvatsku. Cilj sastanka bio je usmjeren na kontinuiranu razmjenu informacija i aktivnosti iz područja migracija. 

Uvodno izlaganje održala je nacionalna koordinatorica za Republiku Hrvatsku, gđa. Lidija Pentavec, voditeljica odjela u Službi za nezakonite migracije, osvrćući se na nadolazeće predsjedanje RH Vijećem EU-a i na trenutnu migracijsku sliku u Republici Hrvatskoj. Također, najavljena je i organizacija EMN PRES konferencije za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU dana 12. i 13.5.2020. godine na temu izazova u suzbijanju nezakonitih migracija na istočno mediteranskoj ruti. Nakon toga uobičajeni dio sastanka sadržavao je tour de table  tijekom kojeg su članovi Nacionalne migracijske mreže iznosili informacije o novostima  po pitanju migracija unutar njihovih institucija/organizacija.

Veći dio sastanka bio je posvećen radu na prijevodu pojmova iz EMN Glosara na hrvatski jezik. Prevođenje EMN Glosara na hrvatski jezik je u planu u tekućem projektnom razdoblju.

 EMN Glosar je jedan od ključnih publikacija EMN-a, a izrađen je kako bi se olakšala usporedba te na taj način omogućilo zajedničko razumijevanje i korištenje pojmova iz područja azila i migracija. Rječnik se oslanja na različite izvore, ponajprije na one iz pravne stečevine Europske unije o azilu i migracijama te čini terminologiju dostupnom na većini jezika država članica EMN-a.

EMN Glosar se redovito ažurira kako bi odražavao najnoviji razvoj u području azila i migracija te trenutno sadrži više od 450 pojmova. Online verzija glosara dostupna je ovdje.

Svaki unos glosara sastoji se od preferiranog pojma, definicije koncepta koji taj pojam predstavlja, izvor/izvore definicije, plus napomene i odnos prema drugim pojmovima (sinonime, šire i uže pojmove kao i srodne pojmove). Online verziju redovito ažuriraju članovi radne skupine EMN Glossary and Thesaurus  Working Group (GTWG).

 
Tiskane se verzije objavljuju samo ako sadrže znatne promjene. Posljednja ispisana verzija objavljena je kao verzija 6,0 u svibnju 2018 i dostupna je za preuzimanje u PDF-u na engleskom jeziku 

Pisane vijesti