Objavljeno 10. EASO-ovo godišnje izvješće o azilu

Slika /vijesti/Grafika.png

Povodom objavljivanja EASO-ovog godišnjeg izvješća o azilu iz 2021. godine, održano je online događanje 29. lipnja 2021. godine prilikom kojega su predstavljeni ključni razvoji u međunarodnoj zaštiti tijekom 2020. godine.

Kao ključni razvojni događaj na području međunarodne zaštite EASO-ovo izvješće izdvaja pandemiju uzrokovanu bolesti COVID-19 koja je naglasila slabosti i prednosti sustava međunarodne zaštite u Europskoj uniji. Izvješćem se posebice ističe brza adaptacija i implementacija inovativnih rješenja u svrhu nadilaženja izazova uzrokovanih bolesti COVID-19 te održavanje kontinuiranog rada tijela nadležnih za postupak međunarodne zaštite. Prilagodba radnih uvjeta u epidemiološkim okolnostima velikim dijelom se oslanjala na digitalizaciju određenih procedura postupka što je ubrzalo primjenu suvremenih  tehnologija u postupku međunarodne zaštite. Pandemija je istaknula i slabosti sustava međunarodne zaštite koji su vidljivi u prihvatnim i smještajnim uvjetima tražitelja međunarodne zaštite, dok je ograničavanje kretanja uzrokovalo niske razine povratka u zemlje podrijetla, ostvarivanje programa preseljenja i smanjenje dublinskih transfera.
 
U odnosu na iznesene statističke podatke posebno je naglašeno da je tijekom 2020. godine broj donesenih prvostupanjskih odluka nadmašio broj novih zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Isto tako tijekom 2020. godine zabilježen je najmanji broj zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Europskoj uniji od 2013. godine.
 
Cijelo izvješće i više informacija možete pronaći ovdje.

Izvor naslovne slike: EASO

Pisane vijesti