Održana prezentacija alata Odredište Europa koji je razvila Europska migracijska mreža

Slika /vijesti/DestinationEU01.jpg

23. rujna 2022. godine održana je online prezentacija interaktivnog i digitalnog alata za učenje o upravljanju migracijama Odredište Europa (Destination Europe) kojeg je izradila Europska migracijska mreža

Predstavnici EMN NCP Luksemburg ukratko su predstavili ovaj alat kojeg su razvili stručnjaci za migracije iz raznih europskih zemalja udruženi u Europsku migracijsku mrežu, a sudionicima se obratila i dr. Alice Szczepanikova koja ga je osmislila. Na prezentaciji su, između ostalih, sudjelovali i predstavnici Nacionalne kontaktne točke Europske migracijske mreže (EMN NCP Hrvatska) za Hrvatsku i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Odredište Europa je platforma za raspravu koja pomaže korisnicima shvatiti složenost procesa odlučivanja u migracijskom kontekstu. Korisnici putem simuliranih okolina tijekom 90 minuta doživljavaju donošenje odluka o migraciji kao složenom procesu koji uključuje različite aktere s ponekad suprotstavljenim interesima. Suočavaju su s različitim migracijskim izazovima najprije na razini Europske unije, a potom i u svojim nacionalnim i lokalnim kontekstima. Alat ilustrira utjecaje političkih odluka u stvarnom životu na različite kategorije migranata i javnost u zemljama koje ih primaju.

Alat je namijenjen istovremenom korištenju od strane četiri do šest korisnika starijih od 16 godina. Testiran  je  na više od 230 korisnika, uključujući sveučilišne studente, stručnjake na polju migracija i praktičare. Za sada je preveden na 6 jezika, a moguće ga je besplatno preuzeti na poveznici: https://destinationeurope.uni.lu/.

Na sastanku su i predstavnici nacionalnih kontaktnih točaka zemalja koji provode pilot fazu ovog predstavili svoja dosadašnja iskustva. Alat je u pilot fazi uveden u Belgiji, Irskoj, Luksemburgu i Slovačkoj, gdje je, kroz suradnju nacionalnih kontaktnih točaka, nacionalnih migracijskih mreža, škola, fakulteta i drugih zainteresiranih dionika, predstavljen učiteljima i profesorima te učenicima i studentima.

Pisane vijesti