Konferencija u Helsinkiju "From Tampere 20 to Tampere 2.0"

Slika /dogadjanja_u_inozemstvu/Izrezak.PNG

Dana 24. i 25. listopada 2019. godine, održala se zajednička EMN-EPC-Odysseus FI PRES Konferencija.

Osim što je slavila 20. godišnjicu Zaključaka iz Tamperea, imala je za cilj istražiti ideje i prijedloge za budućnost s obzirom na sljedeći petogodišnji program EU (2020–2024), u odnosu na različita područja: vize i granična kontrola, legalna migracija, integracija migranata, borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, povratak državljana trećih zemalja i azil.

Organizirana je kao zajednički napor Europske migracijske mreže Finske, akademske mreže Odysseus i Centra za europsku politiku (EPC) u vezi s finskim predsjedništvom EU. Na konferenciji su sudjelovali  generalni direktor u IOM-u Antonio Vitorino, Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi, izvršni direktor EASO-a Nina Gregori i glavni direktor ICMPD-a Michael Spindelegger te drugi sudionici na visokoj razini poput predstavnci institucija i agencija EU-a, država članica, nevladinih organizacija te vodeći akademici.

Za vrijeme konferencije održano je niz radionica kojima su prisustvovali dionici i tvorci politika iz Europe, kao i ostalih dijelovi svijeta kako bi predstavili različite perspektive pojedinih pitanja.

Na Konferenciji su, ispred EMN NCP Hrvatska sudjelovale gđa Anita Mandić, član Upravljačkog odbora EMN-a i voditeljica Službe za strance u Upravi za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove  i gđa Ivana Perlić Glamočak, EMN NCP Hrvatska, Uprava za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove.