Održive migracije u Europi

Slika /dogadjanja_u_inozemstvu/odrzive_migracije_u_europi/NO_slika-1-aa3388df.png

Norveška Nacionalna kontaktna točka EMN-a održala je konferenciju 13. prosinca 2018. u Norveškoj kući u Briselu na temu „Održive migracije u Europi“.

Nakon pozdravnog govora Øyvind Jaer-a, nacionalnog koordinatora norveškog EMN NCP-a, prisutne je s temom konferencije upoznao Magnus Ovilius, Voditelj Odjela za povratke, Nezakonite migracije, GU za Migracije i unutarnje poslove i predsjedavajući Europske migracijske mreže.

Središnje prezentacije održali su profesori Alexander Betts i Paul Collier sa Sveučilišta u Oxfordu predstavivši svoj prijedlog ‘okvira za održive migracije’. Prema ovim znanstvenicima, održive politike migracija moraju zadovoljiti tri jednostavna uvjeta: ispuniti naše temeljne moralne obveze, imati široku demokratsku potporu i ne dovoditi do odluka za kojima će se kasnije žaliti. Ovaj okvir nameće se kao alternativa postojećem načinu na koji se danas oblikuju politike vezane uz migracije.

Potom je slijedio dio pitanja i odgovora, nakon kojega su profesorice Grete Brochmann sa Sveučilišta u Oslu i Anne Skevik Grødem s Instituta za društvena istraživanja u Oslu nazočnima predstavile koncept ‘kapaciteta za absorpciju’ kao alata za procjenu održivosti migracija.

Posljednju prezentaciju održao je Asle Toje, politički teoretičar i član Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade, razmatrajući važnost kulture kod procjene održivosti migracija.