Održana EMN godišnja e-konferencija u sklopu portugalskog predsjedanja Vijećem EU „Digitalna transformacija u kontekstu migracija“

Slika /vijesti/komp.jpg

30. travnja 2021. godine, u organizaciji Portugalske služba za imigraciju i granice (SEF), održana je EMN godišnja konferencija u sklopu portugalskog predsjedanja Vijećem EU

Digitalna transformacija jedan je od čimbenika koji je intrinzično povezan uz programe  trija predsjedništva Vijeća EU – Njemačke, Portugala i Slovenije, a odnosi se na usvajanje digitalne tehnologije u svrhu poboljšavanja usluga i postupaka u kontekstu migracija.
 
Mogućnosti primjene digitalne tehnologije u upravljanju migracijama najistaknutije su u području očuvanja i poboljšanja sigurnosnih aspekata u kontekstu migracija, implementacije digitalnih usluga u svrhu poboljšanja mobilnosti, kao i transformacije usluga za postizanje većeg stupnja inkluzije.
 
Predstavljen je niz praktičnih primjera implementacije umjetne inteligencije u svrhu poboljšavanja iskustva korisnika i boljeg upravljanja, te je utvrđeno da je određeni stupanj primjene umjetne inteligencije putem digitalizacije već dijelom integriran u upravljanje migracijama. Digitalizacija kao takva ima potencijal za revolucionalizaciju upravljanja migracijama  i analize podataka, no isto tako je važno uspostaviti ravnotežu između mogućnosti i rizika koji se pojavljuju primjenom umjetne inteligencije jer ona kao takva nije samostalni donositelj odluka, već služi isključivo kao alat podrške.
 
Na konferenciji su u fokus stavljeni i etički izazovi digitalizacije.  Neki od pristupa rješavanja etičkih izazova i ograničenja digitalizacije predlagali su uspostavu jasnih zakonskih okvira, sustava osiguranja prava na zakonskoj osnovi, kao i nadzor i evaluacija sustava, posebice onih u kojima je implementirana umjetna inteligencija.
 
Konferencija je okupila velik broj sudionika, sudjelovao je niz panelista iz portugalskih državnih tijela, EMN-a, IOM-a, FRA, EASO-a, OECD-a, nizozemskih, čileanski i njemačkih državnih tijela, te drugih stručnjaka, novinara i istraživača, a sadržaj konferencija bio je popraćen i od strane djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.